Водната аеробика е полезна за регулиране на кръвното налягане при възрастни, показва проучване сред 34 мъже и жени на средна възраст 60 години. 

          При практикуващите Водна Аеробика няколко пъти седмично се наблюдава понижаване на систоличното кръвно налягане, отчитат учените.

          При започване на проучването средно кръвното на участниците е със стойност 131 mmHg. Три месеца по-късно намалява до 122 mmHg.

          За „нормално“ се определя кръвно налягане 120/80. От 140/90 или по-високо се смята за хипертония. И двете граници са важни. Дори и само едната да е повишена, отново се счита за високо кръвно налягане.

          Водна Аеробика е често препоръчвана форма на физическа активност за възрастни хора. Лесно достъпна и не толкова скъп спорт е, обяснява ръководителят на проучването Хирофуми Танака от Университета на Тексас в Остин.

          Водна Аеробика стимулира функцията на белите дробове и сърдечносъдовата система, увеличава притока на кислород до клетките. Този процес засилва обменните процеси на клетъчно ниво и подпомага функцията на различни жизненоважни системи в организма. Освен това Водна Аеробика увеличава мускулния тонус и сила, полезно е за ставите.